Diensten
Wat is gevelisolatie?
Gevelisolatie wordt gebruikt om een huis, welke uit bijvoorbeeld spouwloze muren bestaat, beter te isoleren. In een goed geïsoleerd huis bespaart u stookkosten en heeft u minder last van snel opwarmende of afkoelende ruimtes. Sinds kort geeft de overheid subsidie aan particulieren om hun woning beter te isoleren en zo energiezuiniger te maken. Prettig voor het klimaat, het comfort in huis en natuurlijk de portemonnee.
Ook voor buitengevels waarbij opnieuw stukadoren geen optie is door de aanwezigheid van een instabiele ondergrond kan gevelisolatie worden toegepast. De gevel wordt geheel bekleed waarna deze wordt voorzien van een afwerking naar wens.
Wanneer wordt gevelisolatie gebruikt?
Bent u niet tevreden met de isolatiewaarde van uw huis en u heeft geen idee hoe dit te verbeteren? Een gevelisolatiesysteem kan in deze situatie een uitkomst bieden. Een huis met een slechte isolatie verliest snel warmte. Zomers werkt dit andersom en warmt u huis binnen de kortste keren op tot onaangename temperaturen. Gevelisolatie is te vergelijken met het vervangen van enkel glas voor dubbelglas, uw huis ziet er aan de buitenkant weer als nieuw uit en is vele malen duurzamer. Bij het isoleren van de gevel worden de platen bevestigd door verlijming en wanneer nodig mechanische verankering. Het systeem wordt een keer ‘voorgezet’ met een lijmmortel en geheel voorzien van een wapening om scheurvorming te voorkomen. RVS profielen worden geplaatst rondom de ramen en uitwendige hoeken. Vervolgens wordt de gevel opnieuw gestukadoord.
Indien u het authentieke uiterlijk van uw woning wil behouden bestaat de mogelijkheid schiftingen te trekken in de gestukadoorde gevel of andere decoratie`s aan te brengen. Een gevelisolatie systeem kan afgewerkt worden met een sierpleister of mineraal gebonden mortel.
Hoe wordt gevelisolatie afgewerkt?
De standaard afwerking voor een gevelisolatiesysteem is een sierpleister. Een tweede mogelijkheid is een afwerking op minerale basis. Dit is te vergelijken met schuurwerk, de afwerklaag heeft een licht korrelige structuur. Wanneer de mortel droog is, is deze lichtgrijs van kleur. Vervolgens kan de gevel indien gewenst worden gesausd. Belangrijk is het gebruik van een damp-open latex voor het sausen van de gevel. Zo blijft de gevel ademen wat zorgt voor een aangenaam klimaat binnenshuis, bovendien voorkomt een damp-open latex systeem onnodige vocht en vorst schade`s aan de nieuwe gevel.
Kortom, gevelisolatie is vooral voor oudere huizen een ideale oplossing om de gevel er van buiten weer als nieuw uit te laten zien. Wanneer het u alleen gaat om de isolerende eigenschappen is gevelisolatie een efficiënte en duurzame oplossing.
Wist u dat 60% van de warmte in huis verloren gaat door de gevel en uw woning na gevel isolatie in aanmerking komt voor een hoger energielabel?
Gemiddeld genomen zijn de kosten voor het aanbrengen en afwerken van een gevel isolatie systeem binnen 5 tot 10 jaar terug verdient afhankelijk van uw verbruik.